“Alles draait om het centrum”

Image module
Image

Chi kung of Qigong, is een manier van beweging, weerbaarheidstraining en meditatie die is afgeleid vanuit observaties van het dierenrijk. Dieren hebben namelijk geen psychische ziektebeelden en bewegen geheel natuurlijk en vrij vanuit de maximale souplesse. Je leert de Chi (levenskracht) te reguleren en uit te drukken in en om het lijf. In China zijn er nog altijd Chi Kung ziekenhuizen die gebruik maken van de kennis van Chi i.p.v. chemische medicijnen. De nadruk ligt op preventie, gezond zijn en blijven i.p.v. symptoom bestrijding. Chi kung is een discipline waarin elke handeling een potentiële kwaliteit moet hebben ter aanvulling van je kunde qua weerbaarheid, medicinale kennis, meditatie, eigenwaarde en bewustzijn.

Je leert meridianen stimuleren. De vijf Yin organen voeden. (Vijf organen die dienen als batterij) en andere essentiële onderwerpen voor Chi Kung

Image

Gratis E-book

Mail mij 3 email adressen van eventueel geinteresseerden naar mailtaichiwell@gmail.com en ontvang gratis het Chi kung en Tai chi e-book ter waarde van €20:

“De Gong fu van eenvoud”


GRATIS ONLINE CURSUS

Volg GRATIS de online cursus Chi kung en Tai chi op Youtube. Aboneer jezelf op mijn kanaal Maarten Beets en blijf op de hoogte van eventuele nieuwe afleveringen!!!

De 3 schatten:

In Chi kung werken we met 3 centra om ons mens zijn tot volledig wasdom te laten komen.Deze worden de 3 schatten genoemd vanwege de “verrijking” die het ons kan geven. In de afbeelding zie je waar deze o.a. voor dienen.

Het onderste centrum is de poort naar een gezond lichaam, aarding, materie, seksuele aarding, emotionele balans en kracht. Het middelste centrum is die van de adem, psyche en denken. Het bovenste centrum is voor onze spirituele vermogens. Het streven van Chi kung is om hier een gebalanceerde natuurlijkheid in te vinden en de relatie met de kosmos te herstellen door het diepe besef dat wij de kosmos en natuur “zijn”.

Image module

Dynamische Chi kung:

KLIK OP DE PLAYER VOOR DEMONSTRATIE!!!

Hier leren we snelle zwaai bewegingen te maken en toch de ontspanning hier in te vinden wat tot gevolg heeft dat de Chi (o.a. Lichaamsenergie en warmte) snel door het hele lichaam verspreidt. Dit geeft een content en warm gevoel in ons lichaam en het hoofd komt meer tot stilte.

Zhan Zhuang / Het staan in de boom

KLIK OP DE PLAYER VOOR DEMONSTRATIE!!!

In deze staande vorm van meditatie leren we in een basis houding te staan waarin onze Chi optimaal door onze body/mind stroomt.

Zhan zhuang leert ons ook om te gaan met oncomfortabele situaties en geeft ons een basis kracht die we nodig hebben om goed te staan en niet op onze heupen of knieën te steunen zoals vaak de gewoonte is. En in plaats daar van ons gewicht door te laten stromen naar de grond. Hierdoor ontstaat een tegenkracht die ons lichaam als het ware van binnen uit draagt en omhoog circuleert door onze kruin. Vanzelf ontstaat er een correcte lichaamshouding, ontspannen geest en juiste presentie.

Baduanjin / De 8 gouden brokaten

KLIK OP DE PLAYER VOOR DEMONSTRATIE!!!

Dit is een serie van 8 bewegingen die misschien wel het meest populair zijn binnen Chi kung. De serie bewegingen worden een zijde kwaliteit toegedicht omdat het effect van de bewegingen sterk maar verzachtend is. De vorm gebruiken we om het medische stuk van Chi kung te verkennen maar ook de martiale toepassing ervan.

ZHAN ZHUANG & DYNAMISCHE QIGONG
Image module
BADUANJIN
Atmosferische impressie
BADUANJIN
Demonstratie
Image module
Liangon Shibafa
Image module
Chan Si Gong

Liangon Shibafa

Dit is een serie van ongeveer dertig bewegingen die ons leert met name spier, pees, bot en gewrichten te stimuleren.

Hierin geldt het principe dat een goed gebruikte deur niet kraakt.

Verder is het een veld waarin we alle belangrijke principes kunnen leren die eigenlijk Chi kung en Tai chi definiëren zoals zinken, contractie en expansie van onze Dantian (Energetisch midden) en kanaliseren van de Chi, Ying en Yang en de spiralende krachten.

Chan sigong/ Het spinnen van zijde

Dit is een vorm van Chi kung en Tai chi waarin we twee bewegingen leren die het fundament zijn voor Tai chi. Vooral de spiralende kracht, die dikwijls als een draak wordt afgebeeld in China, begint in het vizier te komen. Als dit helder wordt beginnen onze bewegingen een potentiële kracht te worden qua chi flow en vechtkunst. De Chan si gong leert ons dat Chi zijn eigen momentum heeft. Als we dit niet leren “heel” te houden, knapt de figuurlijke zijden draad van chi en verliezen we de volle kracht van de chi. Daarom leren we de wetten van de Chi te gehoorzamen.

Microcosmos Qigong

Dit zijn een serie bewegingen die zwaar het accent hebben op het openen van de 2 belangrijke meridianen; De Ren Mai en Du Mai. De bewegingen stimuleren het lijf zo dat blokkades los komen en de Chi vrij kan door stromen door deze twee belangrijke meridianen.

Push hands

In Push hands leren we samen met een partner te bewegen en samen een harmonie te vinden die ontstaat als beide beoefenaars sterk verankert zijn in hun centrum. Het accent is op het samen leren bewegen en elkaar te laten voelen waar er nog niet genoeg chi is.

We leren hier de verschillende Chi te discrimineren zoals o.a. de Chin, Peng, Nien en Lu. Push hands is op zich zelf een hele grote wetenschap waarin we nog meer kunnen leren begrijpen over de I Ching; oud Chinees boek van wijsheid. En de leer van Yin en Yang.

Push hands biedt ons de gelegenheid om je opponent te leren beheersen en of te overwinnen door ontspanning, neutraliseren en spier kracht van de opponent tegen hem of haar zelf te gebruiken.

Dierenvorm Qigong

Een krachtige en sierlijke vorm uit de Shaolin traditie overgeleverd door meester Chen Fa. De Shaolin zijn krijger monniken uit het Boeddhisme.
Deze vorm is door Zen patriarch Bodhidharma geïntroduceerd tussen India en China aan Boeddhistische monniken.

Wat sterk naar voren komt in deze vorm is het leren “houden” van een steun punt met ons gewicht die ons veel kracht en stabiliteit op levert. Het accent van deze vorm is op fysieke kracht en lenigheid. Het ook boeddhistische en Taoïstische Mudra’s ( hand bewegingen) en dieren imitatie bewegingen zoals de Draak, Tijger en Slang. Het is een prachtige ceremoniële dans met de natuur elementen. De gehele vorm duurt ongeveer 15 minuten.

Buddha’s handen Qigong

Deze vorm borduurt verder op de dierenvorm en accentueert de ademhaling. Ook overgeleverd door meester Chen Fa Deze vorm bevat veel Mudra’s ( Intentionele hand gebaren) en is heel zacht qua “work-out” en expressie. Deze vorm duurt ongeveer 15 minuten.

Dierenvorm Qigong
Demonstratie
Image module
Buddha's handen Qigong
Demonstratie
Dierenvorm Qigong
Atmosferische impressie
Image module
Gloria PizhallMelle DotingaBert van HoogenhuyzenMargreet
I was very lucky to have Maarten as a teacher. I have always been really (but really!) sloppy for all kind of physical activity and it was never in my agenda to learn a martial art. I don't think this would have worked out in a regular class but well, Maarten is very patient and always happy to answer all our silly questions. Also, my legs got stronger quickly and my body posture has dramatically improved after getting used to some of the chi kung principles.
Gloria Pizhall
Design Games
Les van Maarten. Rust. Stilte. Energie. Ontspanning. Inspanning. Moeiteloosheid. Discipline. Magie. Verbondenheid. Loslaten. Vastgrijpen. En vooral flow. Verrukkelijke flow. Wow!
Melle Dotinga
The Ausbilders
"If you don't use it, you lose it" is een bekende uitspraak over spierkracht,soepelheid en fitheid. Dat geldt speciaal voor ouderen, die vaak relatief langer in een stoel zitten dan jongeren. Tai Chi en Chi Kung zijn daarom hele goede manieren om kracht en balans te houden, en tegelijk je geest leeg te maken. Ik kan het iedereen aanraden!
Bert van Hoogenhuyzen
Waarom ik sinds 2 jaar bij Maarten train en dat wil blijven doen? Omdat de lessen (ik doe Chi kung en Tai chi) inspannend, ontspannend en inspirerend zijn. Maarten is een hele goede leraar die mij ook heeft geholpen om tot bepaalde inzichten te komen en besluiten te nemen. Blij!
Margreet
Image module

Deze les is goed voor:

 • Meer kracht en energie
 • Conditie
 • Lichaamshouding
 • Lenigheid
 • souplesse
 • Focus & concentratie
 • Interne ingewanden
 • Motoriek
 • Revalidatie
 • Balans
 • Fantastische aanvulling voor dans
 • Lichaam bewustzijn
 • Aarding
 • Whiplash
 • Meditatieve aandacht
 • Lang leven
 • Fysieke, emotionele en psychische gezondheid

Proefles nemen
of direct inschrijven?

Voel je vrij om contact op te nemen via telefoonnummer:

06 10 39 72 16

Of vul het contactformulier in: